Flueboksenes innhold

 På denne siden har jeg kategorisert de forskjellige fluetypene i hver sin flueboks. De er kategorisert etter samme mønster som på siden "Fluer for salg", hvor de også kan betraktes i fullskjermmodus. De er også kategorisert etter samme mønster i nettbutikken. Se menyen til venstre.

Flueboks nr. 1: Laksefluer Dobbelkrok.

Laksefluene jeg binder på dobbelkrok er i hvedsak bundet på Mustad kroker. Legger min prestisje i å binde på kvalitetskroker og med materialer av beste kvalitet. Noe jeg håper gjenspeiles i disse eksemplene på Rusty Rat. Fluene på dobbelkrok leveres i str. 4,6 og 8. Noen også i str. 10. Du finner de i nettbutikken under "Laksefluer Dobbel" og "Salmon Shrimps". I tillegg kan flere av de betraktes i fullskjermmodus på sidene "Fluer for salg".

Flueboks nr. 2: Salmon Shrimps.

I denne flueboksen finner du også fluer på dobbelkrok, men som det fremgår her har jeg etablert en egen boks for "Salmon Shrimps" (rekefluer for laks). Forskjellen fra forrige kategori er at disse bindes på mindre kroker og kortere kroklegg, men har samme størrelse betegnelse. Dette konseptet ble etablert i Irland på midten av 1950-tallet, og ble fort populært både i Irland og Skotland. Har forsøkt å binde disse etter Irsk/Skotsk stil og tradisjoner, så også fluene som er avbildet for denne kategorien fluer: Apache Shrimp. Disse fluene er også høyaktuelle her hjemme for små og klare lakseelver og sommerelver med lav vannstand. Et tips jeg har forsøkt, der det er mulig, er å bruke to Shrimps: En endeflue og en opphenger som striper i overflata. Binder disse på Mustad og Partridge kroker i str. 4 - 10. Avbildet fluer er bundet i str. 6. Du finner dem i kategorien "Salmon Shrimps" i nettbutikken (se menyen til venstre).

Flueboks nr. 3: Laksefluer på treblekrok.

I denne flueboksen finner du laksefluer som tradisjonelt sett er å finne på treblekrok. Spesielt rekeimitasjoner som Black Shrimp (avbildet), og fluer som ellers stammer fra Engeland, Scottland og Irland. På Island er det også tradisjon for å bruke treblekrok. Har i tillegg bundet mitt eget utvalg av fluer som jeg synes passer på treblekrok. Ta en titt i nettbutikken under kategorien "Laksefluer treble" å se hva jeg har bundet opp. 

Flueboks nr. 4: Laksefluer enkelkrok.

Laksefluer på enkelkrok leveres i str. 4,6 og 8 på Mustad eller Partridge krok. I denne kategorien finner du laksefluer med  hårvinger, i hovedsak av revehår eller ekorn , hvis ikke annet er oppgitt under presentasjonen av flua. Laksefluene med fjærvinger er i hovedsak bundet med Mallard-vinger el. Kalkun-vinger. I tillegg finner du her tørrfluevarianter til laks bundet på enkelkrok, med bl.a. de kjente laksebomberne. Å få laksen til å stige å ta en tørrflue gir et skikkelig opplevelseskikk! I alle kategorier kan du bestille ditt eget ønske etter din egen beskrivelse pr. E-post.  Laksefluer på enkelkrok finner du i kategorien "Laks Enkelkrok" i nettbutikken (se menyen til venstre).

Flueboks nr. 5: Laksefluer på plasttuber.

Laksefluene på plasttuber leveres både med og uten con til hode. Størrelsen på fluene er oppgitt med lengde på selve tuba uten eventuell styreslange eller krokhold, og  totallengde med vinge innkludert hode/con. Størrelsen benevnes i nettbutikken f.eks. slik: 4/7 d.v.s. 4 cm. lang tube og totallengde med vinge er 7 cm. Når tuba er fortynget er det beskrevet hva den er fortynget med og ca. vekt på fortyngelsen. Maks lengde på tubene i nettbutikken er 8 cm. Vil du ha fluer med lengre vinger kan du gå inn på "Sunray Shadows m.m." i nettbutikken eller send en mail ved å gå inn på siden "Fluer for salg" og send meg en spesial-bestilling.

Flueboks nr. 6: Laksefluer Mini/Micro Cone.

Laksefluer Micro Cone er fluer bundet på plastrør med cone som hode. Her representert med flue nr. 612 Atlantic. Bindes på plastrør i lengdene 10,15, og 20 mm. med vingelengde på 5-8 cm. Avbildet flue er bundet på 20mm. rør. Dette er tubefluene for sommer elv! Du finner de under "Micro Cone" i menyen til venstre. I den samme flueboksen finner du også Mini tubene med samme lengde tuberør, men uten cone.

Flueboks nr. 7: Laksefluer på messing/kobbertuber.

I denne kategorien laksefluer finner du fluer bundet på kobber/messingtuber, hvor hele kroppen består av en messing - eller kobbertube. Vingelengde fra 5 til 8 cm. Avbildet flue er bundet på Eumer Crayfish 15mm. messingtube.  Du vil finne den i menyen "Messing/Kobbertuber" til venstre, hvor det under hver flue vil fremgå hvilken tube den er bundet på. I dette tilfelle vil det stå som beskrevet ovenfor. I andre tilfeller vil det stå f.eks. Mørrumtube, Conehead body (tube hvor cone og kropp er støpt i et) el Brasstube o.s.v. Her finner du med andre ord fluer for å komme ned til laksen hele sesongen.

Flueboks nr. 8: Franc`n Snaelda.

Her finner du Frances varianter og Snaelda varianter bundet på plasttuber. Frances og Snaelda varianter for laks er spesielt populære på Island. I enkelte elver i Scottland og Irland er de forbudt, da de mener de er altfor effektive!  De er selvfølgelig veldig effektive her hjemme også! Jeg binder også Frances og Snaelda varianter på dobbelkrok, men de finner du i kategorien "Laksefluer på Dobbelkrok" i flueboks nr. 1.

Flueboks Nr. 9: Sunray Shadow`s

Sunray Shadow fluene er veldig populære i Norge. De gir også ofte uttelling! De lange vingene (opptil 15-16 cm el. lengere) får en forførisk svømmende bevegelse som trigger fisken til hugg! De bindes på en naken plasttube uten kroppsmateriale og med hår fra geit el. ape i vingene.

Flueboks nr.10: Kystfluer.

I denne flueboksen finner du et utvalg fluer for fiske på kysten (saltvann). Fluer for sjøørret, makrell, havabbor, torsk m.m. hvor fluene representerer et gjenomsnitt av byttedyrene du finner i sjøen. Sild -og rekeimitasjoner er i flertall, men du finner også f.eks. kutling og tanglopper. Og ikke å forglemme børstemarkimitasjoner. I den sammenhengen finner du flere eksemplarer av en av mine favoritter for sjøørreten: Wolly Buggere. Det er kanskje flere av dere som har forsøkt, men et tips er å fiske "tørt" på sjøørreten med "Bombere", store Streaking Caddis el. Her er bevegelse stikkordet og setter en ekstra piff på dette fisket. Du finner fluene på siden "Kystfluer" under siden "Fluer for salg" i menyen til venstre.

Flueboks nr.11: Nymfer,pupper,larver.

I denne flueboksen finner du døgnfluenymfer, vårfluelarver, vannymfer (libeller), steinfluenymfer, øyestikkernymfer etc. Du finner dem i kategorien "Nymfer/Larver" under siden "Fluer for salg" i menyen til venstre. De fleste av nymfene jeg binder i denne kategorien er tynget i form av blytråd, og i hovedsak skjult under framkroppen (thorax). Mange av disse vil du også finne igjen i neste flueboks, men da med tungstenhoder (goldheads/beadheads). Da det kan være aktuelt i spesielle fiskesituasjoner å fiske med ufortynget nymfe, får du en del av disse nymfene uten fortynging.  Avbildet døgnfluenymfe Black Martinez får du uten fortynging. Det vil fremgå på siden "Fluer for salg" hvem du får ufortynget.

Flueboks nr. 12: Goldhead/Beadhead.

Flueboks nr. 9 inneholder nymfer, buzzere, vårfluelarver og polske/sjekkiske nymfer m.m. hvor alle er fortynget med tungsten goldhead og beadhead. Derfor er dette flueboksen du må ha i vesten/jakka når du skal fiske langs bunnen. Disse er absolutt høyaktuelle i elver som Glomma og Rena på jakt etter den store harren eller ørreten. I Gudbrandsdalslågen på Dovre har de også vært en suksess for meg tidlig på sesongen. På stille vann er buzzere og husbyggende vårfluelarver lurt å ha i flueboksen. Jeg vet at for de fleste er tørrfluefiske selve opplevelsen, men hvis det ikke er vakaktivitet, blir jeg minnet på at fisken tar det meste av sin føde under vann. Du finner disse fluene i kategorien "Goldhead/Beadhead" under "fluer for salg" i menyen til venstre.

Flueboks nr. 13: Klekkere/Flymfer.

Flueboks nr.10 er en av to fluebokser for tørrfluefiske. Her finner du døgnflueklekkere og vårflueklekkere. Når jeg skal gi noen et kjennetegn på hva en flymfe er, har jeg ikke noe bedre beskrivelse enn at det er en nymfe som imiterer insekter som er i ferd med å kravle ut av nymfeskallet. De bindes på lette, tynne kroker for at de skal oppføre seg naturtro i vannet. Flua kan du fiske tørt i første delen av kastet og som nymfe i andre del. I så måte er harrflua Red Tag med CdC-hackle et bra eksempel. Et annet kjennetegn er at de bindes med glissent og langfibret hackle. Som eksempel til denne kategorien fluer har jeg valgt en klekker som er den mest brukte, en klinkhammer som fungerer både ved døgnflueklekkinger og vårflueklekkinger. Du finner disse fluene i kategorien "Klekkere/Flymfer" under siden "Fluer for salg" i menyen til venstre.

Flueboks nr. 14: Tørrfluer.

Dette er den andre boksen for tørrfluefiske. Den inneholder imitasjoner av døgnfluer (duns) og vårfluer i voksenstadiet (bildet). Spent spinner finner du også her. Jeg velger å bruke ordet imitasjoner om fluene i disse boksene for ørret og harr selv om jeg ikke har lagt vekt på eksakte imitasjoner med detaljrikdommen det tilsier i bindingen, men de detaljene som er viktige ang størrelse, farge og proposjoner som gjør at flua fanger fisk. Dette er fiskefluer og ikke utstillingsfluer. Boksen inneholder også det jeg kaller for atraktorfluer som egentlig kan imitere hva som helst. Et eksempel på det er flua Grey Wulf. Du finner denne kategorien fluer på siden "Tørrfluer" under siden "Fluer for salg" i menyen til venstre.

Flueboks nr. 15: Mygg og Maur.

Har samlet mygg og maur i en egen boks. Har selv en favoritt i fiske etter ørret i marka i forbindelse med maursvermingene, og det tidlige fjærmyggfiske. Er født og oppvokst med maurimitasjoner i enden av fortommen i Rena og Glomma med mange fine opplevelser, og har derfor blitt en favoritt. Avbildet flue er en spent maur sånn jeg binder den.Har tatt med en insektimitasjon til i denne boksen, som liksom ikke hører til noen av de andre, nemlig "stankelbein" eller Long Legs. Disse insektene kan få fjellørretene til å gå amok! Skal du f.eks. en tur på Hardangervidda må du ha med disse i flueboksen. Du finner også i denne boksen en imitasjon av Bibio, flua med røde bein. Fluene i denne flueboksen finner du på siden "Mygg og Maur" under siden "Fluer for salg" i menyen til venstre.

Flueboks nr.16: Streamere.

I denne flueboksen har jeg samlet et bredt utvalg av forskjellige streamere. Da streamere er en felles betegnelse på alle fluer som etterligner småfisk, vil du her finne fluer for både ferskvann og saltvann. Det vil fremgå under hver flue om den er bundet på krok for ferskvann eller saltvann. Streamere brukes fortrinnsvis til fiske etter større ørret i elv og innsjø (ferskvann). Men de har dessuten vist seg fremragende til sjøørretfiske i sjøen - og elva. Streamere er lengre enn vanlige våtfluer og enkelte utgaver er tynget med øyne, kobber eller blytråd for å øke synkehastigheten. Tre eksempler på forskjellige streamere kan være: Flue med vinge av myke hårmaterialer, zonkervinger. eller et til to par fjær bundet rygg mot rygg (matuka). Du finner fluene på siden "Streamere" under "Fluer for salg".

Flueboks nr.17: Våtfluer/Oterfluer.

Da jeg begynte å binde fluer (50 år siden), var det våtfluer som dominerte. Marsh Brown, Greenwells Glory, Zulu Silver og Olsen m.fl. Da jeg har kunder som fisker med dobb og fluer, er våtfluene suverene til det fisket. Har derfor samlet de i egen flueboks. Våtfluene bindes på Mustad R-70 og R-72 enkelkrok str.10-16. Men du finner flest bundet på Mustad 3582 dobbelkrok str. 8 og 10 for mine kunder som fisker med oter, og i str. 12, 14 og 16 for de som fisker med dobb. Du finner fluene på siden "Våtfluer/Oterfluer" under menyen "Fluer for salg" til venstre.

Arve Vangen 04.08.2015 14:57

Hei Arnt. Nå har eg vert i elva og det vart ein ny Laks på ei av din flue som eg fikk på fredag,dette er ein kjempeartig opplevelse. 5,2 kg. Mvh Arve.

Arve Vangen 05.08.2015 15:59

Takk for helsinga! Eg fikk laksen på Higlander Polar,eg skal prøve og få lagt inn bilder når eg får litt hjelp,har ikke tenktpå fisk og flue på bilde. Mvh. Arve

Arnt nysveen 04.08.2015 20:24

Gratulerer Arve! Det synes jeg også er kjempestas! Hvilken flue fikk du den på? Har du bilde av flua og laksen? Eventuelt laksen med flua?

Arve Vangen 31.07.2015 14:36

Hei, fikk dei nye fluene i dag, desse ser kjempefine ut og eg gler meg til eg skal prøve dei. Takk for kjempegod oppfølging,ha ei god helg. Mvh. Arve.

Arve Vangen 23.07.2015 13:05

Hei igjen Arnt! Har ei gledeleg nyheit til deg,har tatt to Lakser på flue fra din flueboks,dette var moro. 7og5kg. Mvh. Arve

Einar B. Sundet 15.07.2015 08:59

Go`flua du bandt leverte, så da må du lage fler!!!

Helge 06.07.2015 23:43

Kjøpte noen fluer her på ettersommeren i fjor. Testet i Gaula i Sunnfjord i sept. En smålaks landet og en større mistet, begge på Black Green helmet bottle

William christensen 14.06.2015 23:29

Jeg skal fiske West Ranga Island 6 til 10 juli.
Hører gerne dine forslag til fluer
Ønsker størrelser i 1/4 inch. Til 1 inch
Mvh
William

Trond A Halvorsen 20.02.2015 17:00

takker for svar Arnt N.Fluene ser så bra ut at det nesten er litt synd å la laksen få bite i di

Arnt Nysveen 20.02.2015 13:02

Takk for hyggelig komentar Trond. Inspirerende Komentar!

Trond A Halvorsen 20.02.2015 11:08

kanon fluer.Bare helt topp.Nydeligt bundet,og må bare prøves,,med vennligst hilsen Trond A Halvorsen,,

Fluebindern Trondheim 23.12.2014 01:39

Ønske deg og dine ei riktig God Jul & Godt Nyttår

www.fluebinderen.no

Arnt Nysveen 01.09.2013 23:55

Ja det var jo det Roy Holthe. Gratulerer! Og jeg takker deg for at du kjøper fluer fra Flueboksen.com.

Roy Holthe 01.09.2013 16:58

Hallo.
Det var artig og se at nettopp jeg ble bestiller av flue nr 500 og dermed trukket ut til en bonus på kr 500.

Supert tusen takk

| Svar

Nyeste kommentarer

17.07 | 14:11

Hei, ønsker å kjøpe 4 stk glommaspesial grønn. Nr 1007

08.05 | 17:31

Sender du meg en slik også

08.05 | 17:29

Tidligfisket nærmer seg og det er mye sne på mine kater. Kan du selge meg en green Highlander 15/70

17.07 | 18:42

Hei. Kan du binde Olsen dobbel krok 14.
Heggeli i samme størrelse?