Fluer bundet "Steg for Steg".

Flue nr. 1 Steg for Steg: Blue Elegance.

Fest en standard laksekrok dobbel i bindestikka. Fest svart bindetråd (jeg

bruker 10/0) ca. 2 mm. bak krokøye og bind inn en 12-15 cm.bit oval sølvtinsel small. (Se bildet).

Legg tinselet parallelt bakover under kroken og bind det inn med tråden i tette tørn bakover til krokspissen.

La tråden henge her og ta sølvtinselet og surr det 5 tørn rundt kroken mot krokbøyen. Det 6. tørnet surrer du rundt den enkelkroken som vender mot deg. Legg tinselet mellom krokene og fremover under kroken og fest den der tråden henger. Ikke klipp bort tampen! Den skal brukes til ribben!(Se bildet). Ribben skal nå ligge sånn og surres ned fremover i de to neste momentene (til du er ferdig med butten).

Bind ned tinselet fremover (på undersiden av kroken) til du har samme lengde som tinseldelen av taggen og bind inn gyllengul flossilke. Surr flossilken bakover til tinseldelen av tagen og fremover igjen og fest den der tråden henger. (Se bildet).

Så er turen kommet til halen: Gjør klar en liten rød fjærspiss (du finner de nederst på nakkene). Har du ikke en hel nakke kan du bruke en liten bunt røde hacklefibre. Gjør klar en passe stor crestfjær fra Gullfasan (du finner den på nakken nærmest nebbet). Bind inn den rødefjærspissen med et par tørn og juster lengden ved å dra den fremover. (Den skal ha samme lengde som sølvdelen av kroppen). Fest inn crestfjæra med et par tørn og juster den på samme måten. (Den skal være dobbelt så lang som den røde fjærspissen). Se bildet. Fest inn det svarte Strutseherlet og surr det 3 - 4 tørn rundt kroken tett i tett (fibrene skal vende bakover). Tampen på fjærspissen, crestfjæra og påfuglherlet klipper jeg av i en lengde som rekker frem til der vi startet med bindetråden og binder de ned med tette tørn fremover til der tråden henger på bildet her. Pass på at ribbetinselet blir igjen der du avsluttet butten! Dette gir et jevnt underlag for kroppstinselet og derved en jevn kropp.

Fest inn et UTC Holographic tinsel i punktet der tråden henger fra forrige moment. Nå legger jeg på en dråpe lakk på hele kroppen. Vent til noe av lakken har trengt inn og surr tinselet i jevne tørn bakover til butten og fremover igjen og fest det i utgangspunktet. Surr ribbetinslet fremover motsatt veg i jevne tørn (4 - 5 tørn). Fest tampene ved å surre dem fast med tre tørn mot krokøye, bøy de deretter bakover og surr tre tørn bakover over dem før de kuttes.

Fest inn et mellomblått (Blue Doctor blått) høne hackle eller Soft Hackle ca. 1 cm. innpå stammen i spissen der tråden din henger fra forrige moment. Velg ut et hackle som passer til at hacklefibrene skal rekke ca. til krokspissen. Surr hacklet 3 - 4 tørn rundt kroken samtidig som du stryker fibrene tilbake. Fest tampen med 3 - 4 tørn og klipp vekk tampen. Flua skal nå se ut som på bildet her.

Da er turen kommet til undervingen: Gjør klar en bunt tippetfibre. Dander bunten sånn at du får fibrene til å vende med rette siden ut på begge sider av flua. Bunten skal rekke til ca. midt på crest halen. Mål til og klipp riktig lengde på bunten. Legg på en dråpe lakk i buttenden mens du holder bunten i hånda. Dette hjelper til med å holde fibrene på plass mens du fester bunten med 3 - 4 tørn. Fest inn noen fibre brun mallard. Tips: La fibrene sitte på fjærstammen. "Legg" de opp på vingen sånn at du får fibre på begge sider av tippet bunten og fest. (Se bildet). Klipp vekk tampen og legg på en dråpe lakk i innfestningspunktet.

Overvingen: Bind inn noen få fibre Gold/Kopper Angel Hair. Gjør klar en bunt fra Sibir ekorn hale (brun/svart). Du kan samle fibrene i en hair stacker (hårstabler) for å få de like lange, eller du kan holde bunten mellom tommelfinger og pekefinger og bevege halve hårbunten hver sin veg for å få den tappert. Mål til bunten (vingen skal rekke litt forbi halen eller jevnt med den). Kutt buttenden og legg på en dråpe lakk mens du holder den i hånda. (Fordel med lakk som er litt tykk). Ekornhårene er litt glatte, så forannevnte gjør at tråden ikke sklir av buttenden når du binder den inn, dessuten holdes fibrene på plass. Med denne metoden slipper du også å kutte buttenden til slutt, for det kan by på litt av en utfordring, da du ikke klarer å kutte buttenden helt inn til tråden, med det resultatet at du forandrer på vingens posisjon og fibrenes plassering, og i tillegg får for stort hode.

Da gjenstår bare å surre et pent hode og avsluttningsknute (Wip Finish). Hode lakkes to ganger. Eller som her: Hode lakkes en gang og avslutningsfinish med UV - lim. Flua er klar for sin første svømmetur!

Med vennlig hilsen
Arnt Nysveen

| Svar

Nyeste kommentarer

17.07 | 14:11

Hei, ønsker å kjøpe 4 stk glommaspesial grønn. Nr 1007

08.05 | 17:31

Sender du meg en slik også

08.05 | 17:29

Tidligfisket nærmer seg og det er mye sne på mine kater. Kan du selge meg en green Highlander 15/70

17.07 | 18:42

Hei. Kan du binde Olsen dobbel krok 14.
Heggeli i samme størrelse?